Flat Preloader Icon

Posledné zápasy sezóny pred FINAL 8

TSM Slávia Žilina – BBK Bánovce nad Bebravou   89:53
Body TSM: Pivko 11, Hoferica 11, Čierny A. 11, Čierny M. 10, Galovič 10, Hollý 9, Novák 7, Janžo 6, Suchomel 5, Papšo 5, Urda 4

MBA Prievidza – TSM Slávia Žilina   63:61
Body TSM: Janžo 23, Čierny A. 16, Hollý 13, Novák 9, Urda 6, Galovič 6, Urda 2, Čierny M. 2, Suchomel 2

Tento víkend sme odohrali posledné zápasy sezóny pred finálovým turnajom Final 8. Ako cieľ sme si stanovili ukončiť nadstavbovú časť v čo najlepšej hernej forme. Chceli sme ukázať, že dokážeme atakovať priečky 1-4 a hlavne prísť do štvortýždňového prípravného procesu, ktorý nám pauza pred Final 8 ponúka v čo najlepšej nálade, plný chuti a odhodlania tvrdo trénovať.

posledné-pred-final8-1

 

V sobotu sme odohrali posledný zápas sezóny na domácej palubovke proti Bánovciam nad Bebravou. Súperovi, s ktorým sme už na začiatku sezóny pochybili a dve kolá dozadu odohrali veľmi tesný zápas, o ktorom rozhodli posledné sekundy. Konkrétne ten zápas som hodnotil dosť negatívne a zároveň som načrtol, čo potrebujeme zmeniť aby bol výsledok priaznivejší.

Presne to sa nám v sobotu podarilo. V útoku sme hrali uvoľnený, veľmi kolektívny, rýchly a behavý basketbal, ktorý nám zabezpečil mnoho pekných akcií, z ktorých padali jednoduché koše a každý hráč sa teda ľahko dostal k streleckej chuti. Dobrý útok sme doplnili dravou obranou po celom ihrisku takmer počas celého zápasu, ktorá nám priniesla vysoký počet ziskov, ktoré sme následne dokázali premieňať na body.

Keď si odmyslím stále neuspokojivé percento streľby z poľa a zo šestky a mnoho zbytočných strát, prameniacich zo zbrklých a nerozvážnych rozhodnutí, domácim divákom sme ponúkli príjemný basketbalový zážitok. My sami sme sa bavili basketbalom a hlavne sme nabrali chuť a motiváciu do nedeľného zápasu proti náročnejšiemu súperovi.

posledné-pred-final8-2

 

V nedeľu ráno sme sa predstavili na palubovke vyššie postaveného tabuľkového suseda – Prievidze. Zápas mal od začiatku pomerne vysoké nasadenie na obidvoch stranách a pôsobil veľmi vyrovnane. Prievidzi vychádzalo viac útočných akcií a celkovo sa im strelecky darilo viac.

Už po prvej štvrtine odskočili na rozdiel 8 bodov, ktorý do konca polčasu zvýšili na 15. Už počas druhej štvrtiny sme nevedeli adekvátne odpovedať na tempo súpera v útoku ani v obrane a postupne sme začali strácať motiváciu a nasadenie.

Vedeli sme, že zápas stále dokážeme otočiť, čo sme už na palubovke súpera raz dokázali a zároveň nám bolo jasné, že nechceme odísť domov so sklonenými hlavami, čo by nám ubralo veľa potrebnej motivácie do následnej tréningovej prípravy.

V šatni sme si cez polčas dopriali veľmi výživnú debatu a jasne si stanovili ciele do druhého polčasu. V druhom polčase nastúpilo úplne iné družstvo a nám sa vďaka trpezlivým a poctivým útočným akciám, dôslednej a výraznejšej obrane podarilo stiahnuť energiu na našu stranu.

Tretiu štvrtinu sme vyhrali 27:13, čím sme kompletne otočili zápas a de facto vyrovnali skóre. Posledná štvrtina sa teda začala hrať “od nuly”. V štvrtej štvrtine sme si udržali energiu od začiatku polčasu, avšak Prievidza sa vrátila do zápasu tiež, takže záverečných 10 minút bol rozdiel v skóre minimálny a hra veľmi vyrovnaná.

Pokračovali sme v poctivej obrane a kolektívnom útoku, pričom nás ale na hladine udržali aj ťažké, veľké premenené strely. Posledné minúty nabrali na maximálnej intenzite a hra začala byť čoraz fyzickejšia a hlavne mentálne náročnejšia.

Za vyrovnaného stavu posledný útok padol do rúk práve nám a my sme po timeoute dokázali zo signálu vytvoriť dobrý vnik, ktorý súper dokázal zastaviť iba faulom, pričom v danom momente ostávala do konca zápasu iba 1 sekunda.

Premenili sme prvý trestný hod a takticky zahodili druhý, čo zamedzilo súperovi zobrať timeout a tým sme si obhájili pre nás veľmi dôležité a naozaj zaslúžené víťazstvo o najmenší možný bodový rozdiel.

Pevne verím, že nás 2 víkendové výhry naštartujú do štvortýždňovej prípravy na Final 8, ktorú by sme si chceli spestriť aspoň dvoma priateľskými zápasmi.
O priebehu prípravy, finálnom umiestnení a o konaní Final 8 vás budeme informovať.

Jakub Grísa, tréner.

posledné-pred-final8-3

Zdieľajte článok s priateľmi

Nenechajte si ujsť…