Flat Preloader Icon

Trénerská stáž nášho trénera Jakuba Grísu

Aj tento rok náš hlavný tréner Jakub Grísa vycestoval za trénerským vzdelávaním do zahraničia. V priebehu dvoch týždňov navštívil dva španielske kluby, Surne Bilbao Basket (ACB-najvyššia španielská liga, FIBA Euro cup) a CB Tizona Burgos (LEB Oro, 2. španielská liga).

Zúčastňoval sa tréningových procesov mládeže a seniorských A-tímov, pri ktorých mal možnosť interagovať s trénermi vrátane veľkých mien ako Jaume Ponsarnau (14 sezón v ACB, Bronz s mužskou reprezentáciou Španielska na Olympíjských hrách 2016 ako asistent) a Diego Ocampo (ACB, mládežnícke reprezentácie Španielska, aktuálne hlavný tréner Českej seniorskej reprezentácie). O svojich bohatých skúsenostiach zo stáže sa s nami tréner podelil v článku.

Jakub Grísa:

“V prvom rade by som sa chcel poďakovať klubu TSM Slávia Žilina, že ma opäť podporil vo vzdelávaní a posúvaní svojich trénerských skúseností dopredu rovnako ako by som sa chcel poďakovať basketbalovej agentúre TWB Basket a konkrétne agentovi Róbertovi Janymu, ktorý mi po minuloročnej návšteve klubu Real Betis Sevila aj tento rok dokázal sprostredkovať návštevu ďalších dvoch veľkých klubov, čo vôbec nie je štandardná vec a nie každý agent má
dostatočne silné vzťahy na to, aby sa niečo takéto dokázal uskutočniť.

Prvý týždeň som strávil v Bilbau, kde som sa primárne zúčastňoval tréningov A-tímu, dlhoročne hrajúcemu v najvyššej španielskej súťaži, ale absolvoval som tréningové jednotky aj seniorského B-družstva hrajúceho 4. najvyššiu španielsku súťaž, ktorá by sa dala opísať ako niečo medzi najlepšími družstvami v našej 1. lige a spodnoou časťou našej extraligy.

Spomedzi mládeže som mal možnosť sledovať iba družstvo U16, keďže družstvo U19 momentálne hralo turnaj mimo mesto. Čo sa týka A-tímu, bol to najprofesionálnejší prístup s akým som sa doposiaľ stretol.

Po príchode ma asistent družstva Sergio Garcia v kancelárii zoznámil s celým cca 10 členným tímom, ktorý sa družstvu venuje. Pred každým tréningom som sa zúčastnil meetingu, na ktorom tréneri prebrali priebeh a obsah tréningu, vždy som dostal harmonogram, kde bola rozpísaná naozaj každá minúta tréningovej jednotky a jej náplň a konkrétne rozdelenie hráčov.

Po prvej časti, teda kondičnom tréningu a tréningu individuálnych činností nasledoval video rozbor herných činností, ktorým sa tím bude na tréningu venovať, spolu s komentárom trénerov, na základe súpera, ktorý družstvo čakal, čo bola v tomto prípade Palencia.

Na predzápasovom tréningu sa jednalo o podrobný scouting hráčov súpera. O tréningovom procese by som vedel rozprávať hodiny ale najväčšia zaujímavosť bola, že na každú časť tréningu bol presne stanovený čas, v ktorom daný segment prebehol, takže tréningový harmonogram sa naozaj vždy do bodky naplnil.

Nesmierne cenné pre mňa boli rozhovory najmä s hlavným trénerom Jaumem, ktorý sa mi venoval nad rámec mojich očakávaní, vážil si moju návštevu a záležalo mu na tom, aby som pochopil jeho tréningový koncept a náplň každej tréningovej jednotky.

Zaujímal ho aj Slovenský a Český basketbal, o ktorom sme takisto veľa debatovali rovnako ako s asistentom Sergiom Garciom. Čo sa týka družstva U16, viac menej sa mi iba potvrdili skúsenosti zo Sevilly. Mladí španielski hráči sú nesmierne herne vyspelí.

Najväčší dôraz sa opäť nekládol na rozvoj individuálnych činností, ale hlavne na rozvoj čítania hry, herných rozhodnutí a samotnej hry. Z taktického hľadiska sa v priemere 15 ročné družstvo venovalo činnostiam, ktoré robia na Slovensku problémy juniorským družstvám.

Nasadenie, komunikácia, prístup k tréningom, mentálna príprava a hlavne znalosť herných činností je v porovnaní so Slovenským basketbalom naozaj nevídaná a opäť zdôrazňujem, že všetky tieto aspekty sú plnohodnotne dosiahnuteľné aj v našich podmienkach, keďže sa nebavíme o materiálnych ale skôr mentálnych rozdieloch.

Družstvu týždeň pred mojim príchodom ušiel postup na top 32 playoff turnaj po prehre s velikánom Baskoniou, keďže z Baskického regiónu môžu postúpiť iba dve družstvá. Následne som strávil týždeň v klube Tizona Burgos, ktorý hrá 2. najvyššiu španielsku ligu, momentálne hrá playoff o postup do ACB a tím vedie hlavný tréner českej seniorskej reprezentácie Diego Ocampo.

Absolvoval som aj tréningy družstiev U12 – U19. Leb Oro, napriek tomu, že sa jedná o 2. najvyššiu súťaž má stále veľmi vysokú úroveň a je samozrejme plne profesionálna (dokonca aj 3. liga). Medzi poprednými tímami v druhej a poslednými v prvej španielskej lige je naozaj neveľký rozdiel.

2. liga je veľmi lákavá pre mnohých kvalitných hráčov, keďže to je istou formou vstupná brána do ACB, zároveň v nej hrá vysoké percento domácich hráčov a priestor dostávajú mladé talenty, ktoré sú často podpísané v kluboch ACB a sú „prenajatí“ práve v nižšej lige, aby získali potrebnú minutáž pre svoj rozvoj.

Na týchto princípoch bol založený aj tím kouča Diega, ktorí tvorili najmä domáci španielski hráči a mladí cudzinci ašpirujúci na posun do ACB, do tejto skupiny patrí aj český reprezentant David Böhm. V tíme hrá aj jeden z najväčších mladých španielskych talentov, iba 18 ročný Mario Saint – Supery, ktorý je tzv. loan player Malagy.

Musím povedať, že od trénera Diega Ocampa som dokázal načerpať nespočetné množstvo skúseností. Tréningový proces a program, ktorý hráčom ponúka je zameraný hlavne na ich rozvoj a naberanie herných skúseností. Tréningy sú naozaj vo vysokej intenzite a napriek tomu, že bolo pred vyvrcholením sezóny, tréningy boli dosť fyzické, plné herných cvičení a zápasových situácii a to všetko aj v zápasovom nasadení.

Družstvo je pomerne mladé, hráči sa na tréningu doslova bili o miesto a inúty. To je veľký rozdiel v tréningovom procese s akým som sa stretol napríklad pri tímoch ACB alebo iných profesionálnych družstvách. Takto nastavený koncept je podľa mňa veľké lákadlo pre mladých hráčov, keďže majú široké možnosti na rast a rozvoj a stretnú sa de facto s herným konceptom hodným najlepších európskych družstiev.

To je koncept, ktorý by si mali podľa môjho názoru osvojiť prvoligové ale aj extraligové slovenské družstvá a ktorý by som osobne veľmi rád aplikoval aj v našom klube pretože verím, že by tento krok posunul mladých hráčov a celý slovenský basketbal nesmierne dopredu.

Kouč Diego mi počas celého pobytu venoval veľa času, po každom tréningu ma zobral na obed kde sme rozoberali tréningy, metódy, ligu, hráčov ako aj spôsoby ako naštartovať dobre fungujúci klub. Taktiež sa zaujímal o slovenský basketbal, keďže sa pomerne dobre orientuje v tom českom, zaujímali ho naše slovenské mládežnícke programy, budúcnosť reprezentácie atď.

Aj po tejto návšteve môžem potvrdiť, že v Španielsku je úplne iná basketbalová kultúra, celý trénerský tím či už v Bilbau alebo v Burgose si vážil, že sa nejaký tréner prišiel pozrieť na ich fungovanie, že sa chce od nich učiť a že si môžu vymeniť kontakt, informácie a dozvedieť sa niečo nové o basketbale z inej časti Európy.

Je to úžasná skúsenosť, diskutovať a vymieňať si názory o basketbale s tak skúsenými trénermi, ktorých rukami prešlo nesmierne množstvo talentov z celého sveta.”

Zdieľajte článok s priateľmi

Nenechajte si ujsť…