Flat Preloader Icon

Final 8

Cez víkend sa naše družstvo U17 zúčastnilo finálového turnaja sezóny Final 8 v zázemí Interu v Bratislave. Ako každé družstvo, odohrali sme 3 zápasy, ktoré rozhodli o finálnom umiestnení v Gold Lige kadetov. V piatok nás čakal po 4 týždňovej zápasovej pauze náročný súper zo Žiaru nad Hronom.

Celú dobu sme vedeli, kto bude náš súper, čo nám dalo možnosť dôkladne sa na súpera pripraviť. V základnej časti sme proti Žiaru skončili s bilanciou 1:1. Tento zápas sme vnímali ako najdôležitejší zápas sezóny, keďže výsledok priamo rozhodoval o tom, či sa umiestníme v prvej alebo druhej štvorke.

Do zápasu sme nastúpili veľmi motivovane a dôrazne, čo sa odrazilo aj na skóre. Vytvorili sme si mierne vedenie, ktoré sme držali následne až do konca zápasu a v druhej štvrtine predstavovalo najväčší rozdiel, 9 bodov.

Napriek vysokému nasadeniu sa strelecky nedarilo ani jednému družstvu, do čoho sa ešte pridal veľmi vysoký počet strát na každej strane. Ani jedno družstvo nestrielalo s vyššou úspešnosťou ako 30% a zároveň obidve družstvá nazbierali takmer 30 strát  a veľmi nízky počet asistencii.

My sme v zápase asistovali iba 5 krát, Žiar iba jeden jediný raz. Už len tieto štatistiky veľmi explicitne vypovedajú o tom, ako zápas vyzeral. Najväčší vplyv na zápas mala hlavne obrana a riešenie herných situácii.

Dokázali sme sa udržať v zápase aj napriek zónovej obrane Žiaru, ktorá bola na nás postavená takmer celý zápas. Aj napriek miernym odskokom skóre z našej strany bol zápas veľmi vyrovnaný celých 40 minút.

O našom víťazstve rozhodla až posledná pozícia, kedy mal Žiar loptu v držaní pri vyrovnanom skóre 19 sekúnd pred koncom zápasu a mohol loptu držať až do konca zápasu. Vtedy prišiel skvelý obranný zákrok z našej strany, ktorý vyústil do protiútoku z ktorého sme skórovali „and one“ a získali teda 3 bodové vedenie pri zostávajúcich deviatich sekundách.

Žiar musel následne pred strelou prejsť celú dĺžku ihriska a ťažkú strelu v posledných sekundách nedokázal premeniť. Ako som spomenul, zápas bol veľmi vyrovnaný, bez jasnej kontroly tempa na obidvoch stranách a veľmi nízke výsledné skóre napovedá, že zápas bol hlavne o obrane.

Osobne si myslím, že práve nasadenie a disciplína v obrane rozhodla zápas a víťazstvo si odnieslo družstvo, ktoré chcelo vyhrať viac.

ŠTVRŤFINÁLE MSR U17

TSM Slávia Žilina – MŠK BK Žiar nad Hronom 41:38
Body za TSM: Janžo 12, Hollý 10, Urda 8 (10 doskokov), A. Čierny 7, Galovič 2, Neuman 2

V sobotu sme sa vďaka víťazstvu nad Žiarom nad Hronom aicky kvalifikovali na umiestnenie 1-4, s čím sme sa však v daný moment nechceli uspokojiť a verili sme, že môžeme v súboji o finále náročného súpera zo Serede poraziť.

Proti Seredi sa nám počas nášho dvojročného pôsobenia v kadetskej lige ani raz nepodarilo zvíťaziť, ale na základe tesných zápasov z minulosti sme verili, že na turnaji môžeme uspieť.

Do zápasu sme opäť nastúpili takticky pripravení a veľmi motivovaní avšak tempo a úroveň hry Serede sme dokázali držať iba prvých 5 minút. Na našich hráčov bolo vidieť, že nezvládajú tlak a stres, ktorý súboj o finále prináša a od prvých minút bolo vidno jednoznačne väčšie množstvo herných skúseností, ktorými hráči Serede disponujú.

Prvá štvrtina skončila 19 bodovým rozdielom, ktorý sme do polčasu dokázali iba mierne upraviť na 17 bodový rozdiel. V polčase sme sa pokúsili spamätať, čiastočne upraviť taktiku a zmobilizovať všetky naše sily.

Vedeli sme, že na otočenie zápasu potrebuje najlepší herný výkon, aký je naše družstvo schopné ponúknuť. Avšak bodový rozdiel, ktorý Sereď získala už v prvej štvrtine, sme nijako výrazne nedokázali znížiť a Sereď si do konca zápasu náskok postrážila.

Veľké pozitívum druhého polčasu pre nás však bolo, že sme dokázali zrýchliť naše tempo hry, pritlačiť v obrane a hlavne ako tak sa dostať do hernej pohody, ktorá bola kľúčová pre náš nasledovný, rovnako dôležitý zápas. Druhý polčas teda divákom ponúkol rýchly, pohyblivý basketbal, ktorý sa však už nijako nedramatizoval.

Sereď v zápase jasne ukázala, že je herne o level vyššie a že patrí do finále, čo sa odzrkadlilo aj v štatistikách, v ktorých nás porazili v takmer každej kategórii.

SEMIFINÁLE MSR U17

TSM Slávia Žilina – Lokomotíva Sereď 52:76
Body za TSM: Hollý 18, Galovič 12, Janžo 7, Čierny A. 5, Čierny M. 4, Urda 3, Neuman 3

V nedeľu nás čakal posledný zápas sezóny, z ktorého sa stal aktuálne najdôležitejší zápas sezóny, pretože sme v ňom mohli zabojovať o medailu a získať prestížne 3. miesto v najvyššej kadetskej lige.

Naším súperom boli Košice, ktoré mali za sebou rovnako náročný zápas a s ktorými sme počas sezóny skončili na vyrovnanej bilancii 1:1. Súper bol spomedzi troch družstiev, proti ktorým sme na Final 8 nastúpili pre nás najviac fyzicky a basketbalovo vyrovnaný.

Odzrkadlilo sa to už v prvej štvrtine, ktorá skončili remízou a žiadne družstvo nedokázalo výrazne dominovať. V druhej štvrtine sa nám podarilo zvýšiť tempo a aktivitu v útoku, napriek zónovej obrane súpera a zároveň sme si dokázali udržať nasadenie v obrane, čo nám prinieslo veľa dobrých streleckých pozícii, ktoré sme dokázali premieňať vo veľmi vysokej úspešnosti a do šatne sme v polčase odchádzali s 13 bodovým vedením.

Tretia štvrtina bola v podstate rovnaká ako tá druhá, hra vyzerala veľmi podobne na obidvoch stranách, akurát strelecky sa darilo v tejto štvrtine oveľa viac Košiciam, ktoré dokázali ku koncu tretej štvrtiny skóre opäť vyrovnať.

V štvrtej štvrtine sme si s Košicami vymieňali vedenie a na základe herného prejavu obidvoch družstiev bolo pár minút do konca zápasu zrejmé, že sa zápas bude hrať do poslednej sekundy, čo sa aj stalo.

Napätie sa začalo stupňovať a v posledných troch minútach zápasu padlo dokopy iba 8 bodov a posledných 90 sekundách iba jeden kôš – víťazný. 27 sekúnd pred koncom zápasu mali po timeoute loptu Košice, v ich poslednom útoku zápasu, pričom museli do 14 sekúnd zakončiť a tým pádom pre nás technicky ostávalo ešte 13 sekúnd.

Košiciam sa podarilo efektívnym signálom, pri ktorom sme hrubo pochybili v obrane vytvoriť voľnú streleckú pozíciu za 3 body, ktorú dokázali aj premeniť. Okamžite nasledoval timeout z našej strany, v ktorom sme naplánovali taktiku útoku na posledných viac ako dostačujúcich 15 sekúnd.

V našom poslednom útoku sme však nedokázali premeniť ani jednu z dvoch striel, pričom bolo vidieť, že našich chlapcov mierne psychicky položila veľká trojka Košíc, napriek tomu, že sme stáli mali šancu vyrovnať.

Tak to však v basketbale chodí, niekedy vyhrá družstvo, ktoré ako posledné premení ťažkú strelu, napriek tomu, že sa zápas niesol vo veľmi vyrovnanom duchu.

SÚBOJ O BRONZ MRS U17

TSM Slávia Žilina – RIM Basket Košice 65:68
Body za TSM: Hollý 24, Čierny A. 17, Janžo 13, Urda 5 (14 doskokov), Papšo 3, Galovič 2, Suchomel 1

Na záver by som naše pôsobenie na turnaji zhodnotil veľmi pozitívne. Na turnaj sme nastupovali zo 6. priečky a nakoniec nás len jedna strela delila od bronzovej medaily. Pokračovali sme na vlne pozitívnych herných výkonov, ktoré sme začali dosahovať už koncom nadstavbovej časti ťažkými víťazstvami a skvelú tímovú chémiu a motiváciu sme si udržali až do posledného zápasu sezóny.

Počas sezóny sme ako družstvo nesmierne vyrástli a podľa môjho názoru sme dokázali, že vo veľmi vyrovnanej súťaži máme miesto v prvej štvorke.

Zdieľajte článok s priateľmi

Nenechajte si ujsť…