Flat Preloader Icon

Muži TSM Slávia Žilina zabojujú o extraligu

Našich mužov čakala v záverečnom kole 1. slovenskej ligy v basketbale náročná úloha. Po výhrach nad Levočou a Prievidzským „B“ zabojovať o tretie víťazstvo v rade na horúcej pôde v Žiari nad Hronom, ktorá by im zaistila postup medzi 4 najlepšie tímy v súťaži, a zároveň aj miestenku do bojov o Niké Extraligu. U „Hurkárov“ ich nečakalo nič jednoduché, keďže domáci by si víťazstvom zabezpečili štatút víťaza základnej časti, no „Slávistické vevrice“ boli jednoznačne proti.

BK MŠK Žiar nad Hronom – TSM Slávia Žilina 77:93

Body TSM: Stránsky 23, Mrviš 22, Žídzik 13, Dolník 8, Žiak 8, Kosa 7, Podhorský 5, Péli 5, Ištok 2
Štatistiky: Streľba za dva 54%, Streľba za tri 32%, Doskoky 56, Index 115

Na dôležité stretnutie sme nastúpili v základnej zostave Mesároš, Kosa, Ištok, Rozim a Stránsky aktívne. Od začiatku sme boli dominantný pod košom kde sa kvalitne presadzoval hlavne Dano Stránsky (celkovo autor 23 bodov) ale rovnako dobre sa do hry zapojili aj ostatní hráči.

Na domácej strane to bol v úvode zápasu nezastaviteľný Solčánsky (33 bodov v zápase), ktorý bol dominantný a potiahol svoj tím k vedeniu po prvej štvrtine 20:19.

V ďalšom priebehu prvého polčasu sme prešli do zónovej obrany, ktorá nepriniesla svoje ovocie okamžite, ale spôsobovala domácim hráčom problémy, a podarilo sa nám zastaviť dobre hrajúceho Solčánskeho, čo sa v ďaľšom priebehu hry ukázalo ako kľúčové.

Do šatní sme cez polčasovú prestávku odchádzali s náskokom piatich bodov (43:48).

Druhý polčas sme začali ako z partesu. Jednoduchou a rýchlou hrou, podporenou dobre fungujúcou zónovou obranou sme navyšovali náskok až na dvojciferný rozdiel.

Už v tomto čase sme mali na ihrisku „vytočených“ všetkých hráčov, čo nám umožnilo hrať aktívny a agresívny basketbal aj v priebehu druhého polčasu.

Strelecky sa okrem obvyklých ťahúňov presadzovali dobre hrajúci pivoti Židzik a Dolník, s ktorými si nevedeli domáci hráči poradiť. Tretiu štvrtinu sme vyhrali rozdielom desiatich bodov, kedy sme dokázali udržať „Hurkárov“ len na 13tich bodoch a navýšili tak vedenie po
tretej štvrtine na 56:71.

V záverečnom dejstve sme boli pripravený na nápor Žiarčanov, ktorý aj prišiel, no stačil len na priblíženie sa na 8 bodov, čo si však naši chlapci postrážili a umnou hrou doviedli dôležitý zápas do úspešného konca.

Veľkou pomocou v boji o postup do najlepšej „štvorky“ bol aj príchod skúsených hráčov Milana Žiaka (8 bodov) a Tomáša Mrviša (22 bodov), ktorí svojimi skúsenosťami prispeli k dôležitému víťazstvu.

Miroslav Futo – športový riaditeľ:
“Gratulujem chalanom k víťazstvu, teším sa z postupu, ale čo ma najviac teší je spôsob ako sa k nemu dopracovali.

Podali úžasný kolektívny výkon, keď si dokázali dopriať loptu, šliapali v obrane ako jeden a všetku svoju energiu obetovali len jedinému cieľu – víťazstvu.

Rovnako som rád, že sa nám podarilo družstvo doplniť o takých kvalitných hráčov ako Milan Žiak a Tomáš Mrviš, ktorí už v prvom zápase potvrdili, že perfektne pasujú do nášho tímu, nie len po športovej stránke ale aj osobnostnej, a vieme, že spoločne s ostatnými chalanmi vytvorili perfektnú partiu, ktorá toho ešte veľa ukáže.

Družstvo mužov čaká tento víkend prestávka, no už 17.3.2024 o 14:00 sa predstavia v Starej Jazdiarni v súboji proti miestnym Košice Wolves.

Na domácej pôde športovej haly ŽSK na Rosinskej ceste ich uvidíme až 24.3.2024 o 13:00 v derby súboji proti Academicu.

Zdieľajte článok s priateľmi

Nenechajte si ujsť…