Flat Preloader Icon

Informácie o zmenách v klube TSM Slávia Žilina

Nezadržateľne sa blíži koniec aktuálnej sezóny a s tým spojené prípravy na novú sezónu, preto by sme radi informovali našich členov, partnerov a fanúšikov o zmenách, ktoré v našom klube prebiehajú, resp. budú prebiehať v najbližšej budúcnosti. Keďže sme klub, ktorý myslí v dlhšom horizonte, sú tieto zmeny plánované a nevyhnutné.

Týkajú sa ako personálneho obsadenia, tak aj štruktúry klubu, smerovaniu klubu, nastaveniu družstiev a to s cieľom vychovávať samostatných, cieľavedomých ľudí a hráčov s perspektívou v basketbale.

O týchto zmenách sme sa porozprávali so zakladateľom a športovým riaditeľom tréningového strediska mládeže Slávia Žilina, Miroslavom Futom.

Informácie o zmenách v TSM Slávia Žilina

Ako ste spokojný s prebiehajúcou sezónou TSM Slávia Žilina?
“Dá sa povedať, že som veľmi spokojný. Pred touto sezónou, ktorá je naša tretia v krátkej histórií, sme prihlásili do súťaží pod hlavičkou SBA celkovo 7 družstiev, čo bolo až niečo neuveriteľné.

V podstate od najmenšej kategórie až po kategóriu mužov. Išlo o družstvá U10, U13, U15, U17 A+B tím, U19muži. Všetci, až na malé výkyvy svoju sezónu zvládajú.

Mimo športovej stránky som veľmi rád, že ako jediný vysielame v spolupráci s Jakubom Rumanom basketbalové zápasy nášho klubu naživo na internete, z množstva zápasov máme neuveriteľne krásne fotogalérie, budujeme klub aj po marketingovej stránke, máme nádhernú webovú stránku a iné.”

Aktuálne však v súťažiach Slovenskej Basketbalovej Asociácie evidujeme len päť tímov TSM. Čím to je?
“Bohužiaľ, sme museli dva tímy „odhlásiť“. Ide o družstvo U10 kde aktuálny počet nedovoľuje zúčastňovať sa súťaží a družstvo U17 B, kde sa nám s A-tímom nepodarilo postúpiť do GOLD skupiny kadetskej U17 ligy a nebolo by veľmi rozumné mať v tejto kategórií dva tímy.

Preto sa tieto tímy v priebehu sezóny spojili a vytvorili jednu tréningovú jednotku, ktorá hrá SILVER ligu a vystupuje pod názvom TSM Slávia U17A.

Pri kategórií U10 sme zanedbali nábor, čo je samozrejme situácia ktorá nás neteší, ale pracujeme na tom aby sa to zmenilo čo najskôr a v budúcej sezóne budeme na tieto „nižšie“ kategórie klásť dôraznejší zreteľ.

Poď hrať basketbal s nami!

Ako sa darí ostatným tímom?
“Ja som veľmi spokojný. Ako príklad uvediem družstvo juniorov U19, ktorý v septembri úžasne postúpili medzi 8 najlepších tímov na Slovensku, avšak po odchode kľúčových hráčov do basketbalovej akadémie v Brne sa výsledkovo pohybujú v tabuľke dole.

Napriek tomu, že ostali v oklieštenej zostave a napriek tomu že nemajú výsledky ako by si želali tak zostali a pokračujú v neľahkej situácií v súťaži, začo si zaslúžia rešpekt.

Rovnako je to aj v kategóriách U15 a U13, kde stále len zbierame skúsenosti. Spokojnosť pramení aj z našich cieľov, ktorými sú neklásť prioritu na výsledky, ale viesť všetky naše družstvá k metodicky modernému basketbalu, ktorého prioritou je príprava hráčov pre budúce uplatnenie v profesionálnom basketbale, čím sa odlišujeme od zastaralej metodiky klubov, ktoré vedú družstvá ku krátkodobým úspechom v podobe dočasného vyhrávania zápasov na úkor budúceho rozvoja kvality hráčov.

Preto sme s ohľadom na budúce sezóny pristúpili k zmenám.”

Aké zmeny máte na mysli?
“V prvom rade chcem povedať, že všetci tréneri odvádzajú neuveriteľne dobrú prácu. V tejto dobe nie je jednoduché venovať sa deťom, naši tréneri však zbierajú skúsenosti každým dňom, vzdelávajú sa a toto všetko odovzdávajú s láskou deťom a učia ich ten najkrajší šport.

Aktuálne hlavnou zmenou je vymenovanie trénera Jakuba Grísu do pozície šéftrénera našej akadémie. Za svoje takmer 2,5 ročné pôsobenie u nás preukázal, že je človekom na svojom mieste na ktorého sa môžem spoľahnúť nie len ja, ale aj ostatní tréneri a hráči.

Od 1.2.2024 teda preberá zodpovednosť za metodické vedenie našej akadémie, nastavenie procesov a tréningových jednotiek pre všetky mládežnícke kategórie.

Vieme, že aj na základe zahraničných stáží, ktoré absolvoval, prinesie ešte väčší progres a „modernosť“. Ďalšou zmenou bolo, že sme sa bohužiaľ museli rozlúčiť s niektorými hráčmi.

Ide zväčša o hráčov z kategórie U15 a U17 a to z dôvodu, že táto kategória bude budúci rok už spojená a keďže chceme zabezpečovať kvalitnú prípravu pre hráčov, museli sme tento počet znížiť, aj keď nás to veľmi mrzí.”

Čakajú vás ešte nejaké zmeny?
“Určite áno. Nie sú však na programe dňa. Nerobím zmeny s horúcou hlavou, väčšina aktivít, ktoré sa v klube dejú, sú spoločným návrhom trénerov a mňa. Momentálne teda nie, ale nevylučujem zmeny, keďže v klube máme naozaj šikovných ľudí, ktorých potenciál budeme určite chcieť využiť.

Samozrejme pracujeme aj s myšlienkou doplnenia trénerského štábu s ohľadom na to, že by sme chceli mať od novej sezóny pri každom tíme minimálne dvoch plnohodnotných trénerov. Zmenami prejdú od budúcej sezóny aj naše tímy, kde hlavným cieľom bude doplnenie mladších kategórií v našej akadémií a samozrejme aj ekonomické zabezpečenie klubu.”

Je náročné v tejto dobe riadiť basketbalový klub?
“Samozrejme, nie je to nič jednoduché, je množstvo neprajníkov a ľudí, ktorí Vám vyložene chcú uškodiť, ani neviete z akého dôvodu, ale keď vidíte akú majú chalani radosť zo športovania, ako Vám na zápase sami od seba podajú ruky, tak je to oveľa jednoduchšie a dodáva Vám to energiu na ďalšie pokračovanie.

Samozrejme by to nebolo možné bez sponzorov, a ja som veľmi šťastný, že či už Ján Majerský z PROMA, alebo Juraj Málik z PP majú rovnaké videnie nielen basketbalového sveta a pomáhajú nám ako generálni partneri finančne, ale aj skvelými myšlienkami a nápadmi.

Rovnako nezabúdame ani na ostatných partnerov, za všetkých spomeniem Mariána Tomku z TOMCHLAD, ktorý vždy pomôže ako len vie. V neposlednom rade sú to rodičia svojím členským príspevkom, ale aj formou odvozu na zápasy a podobne.

Napríklad teraz pre rodičov chystáme tlačivá na 2% z dane (smiech). “

Čo na záver?
“Rád by som poprosil našich fanúšikov a rodičov ako to už vo februári a marci býva o podporou formou 2% z daní. Je to nástroj, ktorý nám ako občianskemu združeniu môže veľmi pomôcť, ako každý rok je využitý len pre potreby mládežníckych družstiev na nákup pomôcok, vybavenia dresov a podobne. ĎAKUJEME!

Samozrejme prajem všetkým, nielen do konca sezóny pevné zdravie, veríme že Vás budeme ešte dlho tešiť, že sa naše rady budú ďalej rozrastať a našim družstvám, špeciálne U13 a U15 želám prvé víťazstvo, pretože makajú ako pravé veveričky a už si ho zaslúžia.”

Zdieľajte článok s priateľmi

Nenechajte si ujsť…